Nokia sijoittui hienosti kolmanneksi Pirkanmaan yrittäjyys- ja elinvoimakuntakilpailussa, jonka tulokset julkistettiin viime keskiviikkona. Mutta, mitä tämä oikeasti tarkoittaa?

Kilpailun järjestäjinä toimivat Pirkanmaan liitto ja Pirkanmaan Yrittäjät Ry yhdessä. Kilpailun tarkoituksena on kirittää kuntia parempiin suorituksiin yrittäjämyönteisyyden ja elinvoimatekijöiden saralla. Nokian suoritus on ollut nousujohteinen. Viime vuonna pääsimme ensimmäisen kerran lähelle mitalisijoja neljänneksi ja tänä vuonna siis pronssille. Kilpailun voitto on aiemmin mennyt Lempäälään (2017), Ylöjärvelle (2018), Sastamalaan (2020) ja nyt Parkanoon 2021. Lempäälä on ollut varsinainen kestomenestyjä, joka on päässyt mitalisijoille joka kerta.

Kuntapolitiikan päätehtävä ei ole voittaa tätä kilpailua, mutta tämä kilpailu vertaa varsin seikkaperäisesti kuntien toimenpiteitä, joilla edistetään kunnan elinvoimaa ja yrittäjyyttä. Tulokset kertovat, että Nokialla on vielä varsin paljon tehtävää, jotta olisimme Pirkanmaan paras yrityskunta. Tämä on tavoite, joka on kirjattu myös kuntamme strategiaan.

Viime vaalikaudella tehtiin paljon elinvoimaa ja yrittäjyyttä kehittäviä päätöksiä, kuten keskustan kehittäminen, asemanseudun kehittäminen, elinkeinopoliittisen työryhmän perustaminen ja kaavoituskin on saanut monilta yrittäjiltä hyvää palautetta. ECO 3 tarvitsee eritysmaininnan, kuten myös kaupungin elinkeinotoimen aktiivisuus yrittäjiin päin ja onnistunut viestintä, esimerkkinä Business Nokia ja Visit Nokia – brändit. Hyvien poliittisten päätösten lisäksi meillä on elinvoimaan sitoutunut joukko virkamiehiä ja ammattilaisia kunnan johdossa ja palveluksessa, jotka ovat tehneet erinomaista työtä.

MIKÄ MEIDÄT EROTTAA VOITTAJISTA?

Yksi erittäin tärkeä seikka on, että kaupungin kaikilla toimialoilla tiedostetaan ja tunnetaan vielä paremmin mahdolliset paikalliset kumppanit, yritykset, joilta voidaan tehdä hankintoja. Hankinnat tulee pilkkoa riittävän pieniin osiin, jotta pienemmätkin yritykset voivat niihin osallistua yksin tai sopivissa renkaissa. Tämän vaatiminen on myös politiikojen tehtävä.

Strategiasta tekoihin. Poliittisessa päätöksenteossa on oltava käytännön ymmärrystä yritystoiminnan realiteeteista. Tämän vuoden voittajakunnan vahvuutena oli, että päätöksenteko perustuu aidosti yritysten todellisten tarpeiden ymmärtämiseen. Tällöin ei riitä hyvä tahto ja halu, vaan teot ja osaaminen.

Me olemme tiivis osa Tampereen seutua. Aktiivisuus ja yhteistyö koko seutukunnan alueella ei ole kiinni resursseista, kuten tämän vuoden kilpailun voittaja osoitti. Heidän vahvuutensa näkyy seudullisessa yhteistyössä, jossa ajetaan myös oman kunnan ja yritysten etuja sitkeästi ja määrätietoisesti.

Positiivinen tekeminen. Puolueiden tulee pystyä sopimaan yhteisistä tavoitteista, jotta kunnan strategiassa asetetut tavoitteet tulee saavutettua. Jos päätöksenteossa tärkeimpänä kriteerinä on räväkkä rähinä, eikä rakentava yhteistyö – ei lopputulos voi olla kovinkaan hyvä.

Me olemme hyviä, mutta meidän pitää vielä parantaa. Vaaleissa valitaan joukkue ja silloin kannattaa äänestää positiivista ja rakentavaa yhteistyötä, kokonaisuuksien ymmärtämistä, tavoitteellisuutta, rohkeutta ja osaamista. Ja tätä löytyy Nokian kokoomuksen ehdokkailta!!