Työmarkkinamme ovat toimineet pitkään jakaantuneena työnantajiin ja työntekijöihin. Vastakkainasettelu on ollut paikoin hyvin voimakastakin. Historiamme tuntee työtaisteluja, lakkoja ja toistuvia työmarkkinakierroksia. Aina tähän päivään asti.

Vastaavasti suomalaisten koulutustaso on noussut korkeaksi ja menestyvissä yrityksissä ihmiset puhaltavat yhteen hiileen. Ihmisten ja yritysten tavoitteet ja polut ovat yhä enemmän samansuuntaiset.

On päivänselvää, että toimivat työmarkkinat tarvitsevat työlainsäädäntöä ja yhteisesti sovittuja pelisääntöjä, joilla luodaan työelämän puitteet ja raamit, jopa perälaudat. Ylilyönteihin, kuten laittomiin ja yhteiskuntaa vahingoittaviin lakkoihin, meillä ei ole enää varaa. Emme myöskään tarvitse yrityksiä, jotka polkevat työehtoja.

Nyt olisi aika tehdä enemmän paikallisia sopimuksia, kannustaa ihmisiä onnistumaan, oppimaan ja panostamaan tavoitteisiin ja tekemiseen. Hyvät työnantajat myös maksavat sitoutuneille tekijöille.

Vastuu tästä uudesta suunnasta on yhteinen, työntekijöiden ja yritysten eli meidän suomalaisten yhteinen vastuu. Uskon, että työntekijöitään kunnioittavat yritykset saavat pitkässä juoksussa myös parhaat työntekijät ja näin myös menestyvät parhaiten.

Nokialla on vahvat teolliset perinteet, jotka kantavat hedelmää vielä tänäkin päivänä. Nokian Renkaat ilmoitti juuri 70 uudesta työpaikasta, mutta vastaavasti paperitehtaalla irtisanotaan 30 työpaikkaa. Paikallisesti poliitikkojen tehtävä on luoda yrityksille houkuttelevat puitteet toimia Nokialla. Näin saamme uusia työpaikkoja, jotka korvaavat poistuvia työpaikkoja. On tärkeää, että työpaikkojen saldo pysyy positiivisena.

Me emme pysty vaikuttamaan maailmanmarkkinoiden heilahteluihin, mutta voimme luoda yrityksille paikallisesti vakaat toimintaolosuhteet. Voimme edistää työvoiman saantia, mm. kehittämällä ammatillista koulutusta ja täydennyskoulutusta sekä kaavoittaa pitkäjänteisesti yritystontteja. Puhumattakaan liikenne-, ja tietoliikenneyhteyksistä Nokialta maailmalle ja toisinpäin.

Me tarvitsemme työtä ja työpaikkoja. Parhaiten ne turvataan, kun muistamme Presidentti Sauli Niinistön sanat, vastakkainasettelun aika on ohi!